Екстракт Шафрану: користь і властивості

Цінні прянощі, які люди використовують з давніх-давен
Шафран (крокус) - популярна приправа, яку часто плутають з імеретинською запраною, хоча між ними немає нічого спільного. Шафраном називається бульбова багаторічна рослина без наземних стебел, що належить до родини ірисових. Фіолетова квітка росте прямо з бульби.
Шафран об'єднує вісімдесят різних видів, поширених в азіатських і європейських країнах. З давніх часів шафран вважався найдорожчою пряністю, а сьогодні його можна купити за доступною ціною.
У дикому вигляді в природі ця рослина не зустрічається, тому встановити її походження складно. Її батьківщиною різні вчені вважають Іран, Малу Азію, Індію, Балканський півострів. Суперечки щодо походження цієї рослини не вщухають і сьогодні.
Історичні джерела стверджують, що ця рослина набула поширення в період існування Мінойської цивілізації, і була заведена в Європу з острова Крит за часів Хрестових походів, після чого поширилася західним регіоном Середземномор'я.
Цілющі властивості цієї рослини згадуються в китайських медичних книгах, які були написані ще 2600 року до нашої ери. Також про нього згадується в давньоєгипетських папірусах, датованих 1500 роком до нашої ери.
Про шафран є згадки в написах стародавніх шумерських цивілізацій, у рукописах Гіппократа, Гомера, Соломона, на єгипетських папірусах. Він здавна відомий як дуже корисна для здоров'я рослина, цінний цілющий засіб, багата столова пряність, якісний барвник. Мідійці та вавилонські правителі використовували шафран для фарбування свого одягу в золотисті та жовті відтінки.
Про цю чудову пряність є згадки також у колхідських легендах. В одній із них ідеться про те, що аргонавт Ясон зняв із себе в Колхіді перед боєм із биками "вогняний" одяг, який був пофарбований соком шафрану в золотистий колір, і потім розмахував цими речами перед тваринами.
Особливості використання шафрану в народній медицині
Настій цієї рослини є природним антибіотиком. Він омолоджує тканини, стимулює оновлення клітин, чистить кров. Східна медицина використовує його для терапії хвороб органів травлення, гінекологічних захворювань, геморою, безсоння, катаракти, кишкових поліпів. Настій шафрану допомагає також виліковувати виразкові рани, які погано гояться, забезпечує виведення каменів з жовчного міхура і нирок.
Ще Колумелла, Діоскорид, Гіппократ, давньоримські та давньогрецькі лікарі додавали опіум у шафран для підняття настрою. Настій цієї рослини давали за родових і менструальних болів, для лікування жовтяниці, іпохондрій та істерії.
Завдяки корисним властивостям, його застосовують у фармацевтичному виробництві країн Сходу. Можна купити близько трьохсот лікарських засобів, що виготовляються з використанням екстракту цієї рослини. Він присутній у складі багатьох очних крапель і різних біодобавок.
Настій шафрану використовують як стимулювальний засіб у разі шлунково-кишкових і серцевих захворювань, епілептичних нападів, уретриту, циститу, лейкемії та інших хвороб. Він чинить болезаспокійливий, бактерицидний, жовчогінний, протизапальний, антиспазматичний, сечогінний, седативний ефект, заспокійливо впливає на нервову систему, знімає напругу.
У складі цієї рослини містяться:
- ефірні олії;
- вітаміни рибофлавін і тіамін;
- глюкозиди;
- жирні кислоти;
- флавоноїди;
- вітаміни B1 і B2;
- антоціан;
- каротин;
- кальцій;
- фосфорні солі;
- глюкоза тощо.
Приписують шафрану і магічні властивості. Представники деяких стародавніх народів кидали дрібний шафран у вогонь, щоб домогтися відданості близької людини. У горщиках цю рослину деякі вирощували для знаходження другої половинки. Маги з її допомогою допомагали подолати ненависть, заздрість, гнів і страх. Багато хто вірив, що шафран заряджає оптимізмом і любовною енергією, додає життєлюбства, допомагає людині знайти гармонію зі своїм внутрішнім "Я". Жителі східних країн упевнені, що пелюстки цієї рослини не дають змоги людині забувати близьких і дім, вчать її життєвої філософської мудрості.
Британці переконані, що чоловіки під дією шафрану стають схожими на лицарів Середньовіччя. Він підсилює почуття, розпалює романтичний настрій, змушує чоловіків здійснювати благородні вчинки. Досягти цього дивовижного перетворення дозволяють бузкові шафрани. Лицарі, які повернулися 1422 року з Хрестових походів, розбили у Швейцарських Альпах "шафранові поля", що й сьогодні є окрасою цієї місцевості.
Використання шафрану в кулінарії
Багато хто хоче купити шафран за низькою ціною з доставкою для використання як прянощі. Ці прянощі мають специфічний, різкий аромат і характерний гіркуватий смак, який надають йому глюкозиди, що входять до складу рослини. Завдяки наявності у квітковій частині жовтого пігменту каротину, шафран використовують у кондитерському виробництві, при виготовленні лікерів, ковбас і сиру як барвник і натуральний ароматизатор.
Щоб отримати кілограм сухої маси прянощі, необхідно обробити від сорока до шістдесяти квіток шафрану. Починаючи з вісімнадцятого століття, цю рослину вирощують на великих площах на Апшеронському півострові (Азербайджан).
Як прянощі шафран почали використовувати в Англії на початку шістнадцятого століття. Сталося це за часів правління короля Генріха Восьмого.
Дехто хоче замовити і купити шафран для використання як афродизіак. У цьому разі його зазвичай додають у вино. Також настій цієї рослини присутній у складі саке - традиційного напою японців.
Топ 6 продуктів
1. Екстракт шафрану, з екстрактом Affron, California Gold Nutrition, 28 мг, 60 рослинних капсул, California Gold Nutrition
2. Екстракт шафрану, Saffron Extract, Lake Avenue Nutrition, 88,5 мг, 60 рослинних капсул
3. Зняття стресу і тривоги, ашваганда і шафран, Stress & Anxiety Relief, Solgar, 30 таблеток
4. Шафран, Shaffron, Youtheory, 60 капсул
5. Шафран, Saffr-Tone, Paradise Herbs, 60 вегетаріанських капсул
6. Оптимізований шафран із Satiereal, Optimized with Saffron with Satiereal, Life Extension, 60 вегетаріанських капсул






Коментарі