Вітамін С: корисні властивості, джерела та дозування

Вітамін С - це водорозчинний вітамін, що міститься в овочах і фруктах. Вітамін С має другу назву - аскорбінова кислота. В організмі він нейтралізує вільні радикали і діє як антиоксидант, знижуючи ризик виникнення в організмі різних захворювань і запалень. Також синтезує колаген, який бере участь у загоєнні ран. Цей вітамін потрібен для вироблення нейромедіаторів і L-карнітину.
Переваги
Необхідна кількість вітаміну С покращує імунітет і шкіру, береже організм від запалень і захворювань. Також має низку інших серйозних переваг:
- Ризик подагри знижується.
- Здоров'я серця поліпшується.
- Імунітет зміцнюється.
- Антиоксидантні властивості.
- Шкіра сяє здоров'ям.
- Запобігання анемії.
Історія відкриття
Невідоме точне ім'я першовідкривача, бо претендують на цю роль кілька вчених, проте заведено вважати, що це був Альберт Сен-Дьєрді. У 1928 році він виділив вітамін із червоного перцю, капусти й апельсина. Через 4 роки Чарльз Кінг проводив схожий дослід. Додатково він зміг розібратися в структурі вітаміну С.
У 1933 році під час дослідження вітамін вдалося отримати синтетичним шляхом, йому дали назву "аскорбінова кислота". Здебільшого вітамін використовували для лікування цинги, звідки й отримав свою другу назву.
У 1937 році Пауль Каррер і Волтер Гоуорс відкрили аскорбінову кислоту. Далі з'ясувалося, що вітамін С і аскорбінова кислота різняться за структурою, отже є різними речовинами.
Багато рослин і тварин можуть самостійно виробляти і збільшувати обсяг вітаміну, якщо в цьому є потреба для організму. Однак люди, морські свинки і вищі примати втратили ці здібності, тепер вітамін споживається тільки з їжі. У приматів людські захворювання рідко спричиняють ускладнення і минають швидше, оскільки вони в 10-20 разів більше отримують з їжі вітаміну С.
Позитивні властивості
Антиоксидантні властивості
Вони в організмі нейтралізують вільні радикали і діють як антиоксидант, знижуючи ризик виникнення в організмі різних захворювань і запалень. Також вони мінімізують пошкодження клітин і окислювальний стрес. Вживається для профілактики аутоімунних захворювань, знижує ризик появи хронічних і серцево-судинних захворювань. Речовини відіграють у підтримці здоров'я організму велику роль.
Запобігання анемії
Анемія - це стан людини із симптомами болю в грудях і загальної слабкості. Характеризується дефіцитом мікронутрієнтів (залізо і вітамін В12).
Він допомагає запобігти залізодефіцитній анемії завдяки підвищенню всмоктуваності заліза. Можна підвищити абсорбцію заліза до 67%, якщо приймати вітамін С після вживання їжі, бо так він краще засвоюється. Рекомендується поєднувати продукти з великою кількістю вітаміну С і продукти, які багаті на залізо.
Зміцнення імунітету
Часто в сезон застуди та грипу використовуються як засіб першої допомоги фрукти й овочі, в яких міститься велика кількість вітаміну С, оскільки він має здатність зміцнювати імунітет. Він не здатний вилікувати, але може допомогти знизити симптоми і скоротити час хвороби.
Поліпшення здоров'я серця
Додавши в раціон більше вітаміну С, людина зміцнює один із найважливіших органів - серце. На зниження тригліцеридів і рівня ЛПНЩ може вплинути прийом 500 міліграмів щодня вітаміну С, що підтверджують дослідження.
Покращує шкіру
Вітамін С добре впливає на шкіру, входить до основного складу багатьох засобів для догляду через свої антиоксидантні властивості. З основних його косметичних властивостей виділяють:
- Захист шкіри від пошкоджень.
- Протистояння виникненню вільних радикалів через ультрафіолетове випромінювання.
- Уповільнення старіння
- Освітлює на кілька півтонів відтінок шкіри.
- Допомагає в боротьбі з гіперпігментацією.
- Вироблення меланіну знижується.
- Запобігання виникненню пігментних і темних плям.
Знижується ризик подагри
Подагра - це артрит із жорсткістю та набряком суглобів. Вітамін С здатен захистити суглоби від накопичення в них сечової кислоти, яка є причиною виникнення захворювання.
Чи лікує вітамін С застуду?
У 1970 році стала популярною теорія про користь вітаміну С для профілактики, попередження та лікування застуди через публікацію книги вченим Лайнусом Полінгом про використання високих дозувань вітаміну для лікування застуди. Це дало початок безлічі досліджень для спростування або підтвердження теорії.
У результаті дійшли висновку, що його вживання не допомагає втекти від застуди, проте люди з високим його вмістом в організмі відчувають менше дискомфорту в період хвороби та швидше одужують. Тому є сенс вживати вітамін до хвороби в профілактичних цілях, а не під час хвороби у великих кількостях, що не має лікувальної властивості.
Добова потреба
У кожному віці щоденне дозування вживання вітаміну С різне. Воно може збільшуватися до 2 000 мг. у період застудних захворювань і до 500 мг. під час занять спортом.
У профілактичних цілях рекомендується перед осіннім періодом вживати упаковку вітаміну С порціями після вживання їжі, тому що організм витрачає його досить швидко.
Симптоми та причини дефіциту
Дослідження виявили, що ризикують отримати дефіцит люди з неактивною хворобою Крона і курці. Дефіцит може призвести до цинги, від якої у 18 столітті помирали тисячі людей. Цинга супроводжується такими симптомами:
- Набряклість ясен і суглобів.
- Довге загоєння ран і швидка поява синців.
- Суха шкіра і волосся, яке схильне до сильного перетину.
- Часті кровотечі з ясен і носа.
- Загальна слабкість і зниження імунітету.
Джерела вітаміну С
Аскорбінову кислоту можна купити в інтернет-магазинах чи аптеці в різних формах випуску, проте справжній вітамін С людина отримує виключно з продуктів.
Найбільший вміст вітаміну має шипшина, мандарини, яблука та інші фрукти. В овочах лідерами за кількістю вмісту вітаміну є перець будь-якого кольору. Додатково для підняття рівня вітаміну С в організмі можна вживати хрін, редис і щавель.
Використання в косметиці
По-перше, вітамін добре справляється з синцями, тому його додають у крем, який для цього призначений. Такі креми мають великий успіх серед спортсменів. По-друге, краще вживати спеціальні імунні препарати, які знижують до мінімуму ризик застудитися. Міцний організм - це найкращий косметичний засіб.
Запобіжні заходи
Якщо людина отримує вітамін С тільки з продуктів, то вкрай низький ризик надмірного споживання. Максимальне значення для дорослого - це 2 000 мг. на день. Мало хто може похвалитися такою кількістю з'їдених продуктів із високим вмістом вітаміну С.
Навіть якщо трапиться передозування, то вітамін С має малу токсичність і не спричинить для здоров'я серйозних наслідків, бо надлишки самі виведуться з організму природним шляхом. Часті симптоми зайвого вживання вітаміну С: нудота або діарея.
Не потрібно без рекомендацій лікаря самостійно вживати вітаміни, тому що надлишок так само несприятливий для організму, як і нестача. Якщо організм отримує необхідну кількість вітаміну С з їжі, але додатково вживає ще добавки, то це може призвести до розвитку сечокам'яної хвороби.
Цей вітамін є природним антиоксидантом організму. Він водорозчинний, бере участь у низці важливих сполук для організму, наприклад, у синтезі колагену. Він сприятливо діє на весь організм: від зміцнення імунітету до поліпшення здоров'я серця і шкіри. Захищає організм від подагри, цинки та анемії. Міститься в багатьох фруктах і овочах, а дефіцит може призвести до сповільненого загоєння ран, загальної слабкості, кровотечі з носа і ясен. Придбати добавку вітаміну С до їжі можна в інтернет-магазині "Forhealth", який відомий гарною якістю товарів.
Коментарі